Bypass Sonrası Bacak Damarı Kullanılan Hastalar Nelere ve Ne Kadar Süre Dikkat Etmeli?

Bypass amaçlı kullandığımız damarlardan biri de bacak toplardamarıdır. Peki, kullanıldıktan sonra bacak bakımımızda nelere ne süre dikkat etmek gerekir.
Hastalarımda özellikle 2 ay kadar dikkat etmelerini öneriyorum.

En önemlisi ise varis çorabıdır. Gün içerisinde eğer çok ayakta olmayacaksanız çorabı giymeyebilirsiniz ama ayakta olunacak ise o gün mutlaka giymelerini öneriyorum.
Bu çorap, ayaklarda şişlik olmasını azaltmak ve engellemek için kullanılır. Varis çorabının, sabah yataktan kalkmadan giyilmesi, çorapta kırışıklık veya katlanma olmaması, gece yatarken çıkarılması ve uygun boyutlarda kullanımı büyük önem taşır. Ayrıca çorabı giyip çıkarmak için ihtiyaç halinde yardım alınması gerekir. Ve giyip çıkarmaya yardımcı aparatlar mevcuttur.

Her gün banyo öneriyorum. Banyo sonrası bacak yaralarının iyi kurutulması önemlidir.
Bypass ameliyatı sonrasında bacaklarda şişlik olması özellikle damar alınan bacakta şişlik olması normaldir. Kanın yukarı çıkmasını sağlayan sistemlerden biri alındığından diğer sistem kendini yeni duruma uyarlamaya çalışıyordur. Ayaklarınızı uzatırsanız ve sarkıtmazsanız şişlik azalır.

Şu durumda bana ulaşmalarını istiyorum;
1-Eğer sadece damar alınan bacağınızda şişlik var ise bu olabilir ama her iki ayakta şişlik olması durumunda kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği belirtisi olabilir.
2- Bacak yaralarınızda kızarıklık, şişlik, akıntı mevcutsa.

Bir cevap yazın