Tüm Tedaviler
- Anevrizma
- Aort Cerrahisi
- Aort Kapak Replasmanı
- Aritmi Cerrahisi
- Çalışan Kalpte Koroner Bypass
- Diseksiyon
- Endoskopik Safen Ven Çıkarılması
- Full Arteriyel Bypass
- Kalp Delikleri (ASD)
- Kalp Kapakçığı Ameliyatı
- Kalp Tümörleri Cerrahisi
- Koroner Bypass Ameliyatı
- Küçük Kesi ile Bypass Cerrahisi
- Küçük Kesi İle Kalp Ameliyatları
- Mitral Kapak Replesmanı
- Mitral Kapak Tamiri
- Periferik Arter Hastalıkları (Bacak Damar Bypassları)
- Şah Damarı (Karotis) Ameliyatları
- Şah Damarı Darlığı
- Şah Damarı Tümörü
- Triküspit Kapak Cerrahisi
- Varis Tedavisi
- Varis Tedavisinde Endovenöz Lazer Ablasyon
- Varislerde Köpük Skleroterapi Tedavisi
Aort Kapak Replasmanı
Aort Kapak replasmanı nedir?
Aort kapak hastalıklarında yapılan ameliyatın adıdır. Bu ameliyat bir açık kalp ameliyatıdır. Hastanın göğüs kemiği kesilerek kalbe ulaşılır. Açık kalp ameliyatına kalp akciğer makinesi bağlantıları yapılarak başlanır. Kalp bazı ilaçlar ile tamamen durdurulduktan sonra beslenmesi için kalp damarlarında sürekli bu ilaçlı kanın dolaşması sağlanır. Daha sonra aort damarı üzerinden bir kesi yapılarak aort kapağına ulaşılır. Aort kapağı bazı teknik usullere göre yerinden çıkarılır. Yeni kapağın çıkarılan kapak yerine takılması için gerekli dikişler konduktan sonra mekanik veya biyolojik aort kapak yerleştirilir. İşlem bittikten sonra aort damarı dikilerek kapatılır. Kalbin içerisindeki hava boşaltılıp kan ile doldurulduktan sonra kalbi durduran ilaçlar kesilir ve kalbe normal kan gönderilerek tekrar çalışması sağlanır. Gerekli kontrollerden sonra ameliyat sonlandırılır.
Aort Kapak ameliyatı ne kadar sürer?
Aort kapak ameliyatı, hastalarımıza başka bir işlem yapılması gerekmiyorsa ortalama 3 saat süren bir ameliyattır. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Hasta ameliyat sonrasında yoğun bakıma alınır ve kalbin çalışmasında her hangi bir sorun olmadığı görüldükten sonra hasta uyandırılır ve solunum cihazından ayrılır. Herhangi bir sorunu olmayan hastalarımız 1 veya 2 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 4-5 gün servis odasında takip edilir. Ortalama 6-7 gün sonra hastaneden taburcu edilirler.
Aort kapak ameliyatında hangi kapaklar kullanılır?
Çıkarılan aort kapak yerine takılabilen iki tür kapak bulunmaktadır. Bunlar biyolojik ve mekanik kapaklardır.
Biyolojik Kapaklar: Bunlar canlı dokulardan hazırlanmış kapaklardır. Bu kapakların ortalama ömrü 15 yıldır. Bu süre içerisinde biyolojik kapaklarda bazı bozulmalar oluşur. Bu kapakları kullandığımız hastalar herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalmazlar. Bu nedenle iki tür hastada bu kapakları kullanmayı tercih ederiz. Bu hastalarımız 70 yaş üzerinde olan hastalarımızla gebelik beklentisi olan genç kadın hastalarımızdır. Gebelik beklentisi olan genç kadın hastalarımızda bu kapağı kullanmamızın nedeni kan sulandırıcı ilaçların bebek üzerinde yan etkilerinin olmasıdır.
Mekanik Kapaklar: Bunlar çok hafif ve güçlü bileşimlerden oluşan 2 yapraklı kapaklardır. Kan akımına göre sürekli çalışabilirler. Bu kapakların üzerinde pıhtı oluşma ihtimaline karşı mekanik kapak kullanılan hastalarımızda ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanılır. Bu kapakların ömrü insanın kalbi durana kadar devam eder.
Aort kapak ameliyatlarından sonra kalp ritim bozukluğu oluşabilir mi?
Aort kapak hastalıklarında oluşan kalp ritim bozuklukları yapılan ameliyattan çok kapakta oluşan birikintilerin kalp kası içerisine ilerleyerek, kalbin iletim yollarına hasar vermesi nedeniyle oluşur. Bu tür kalp ritim bozuklukları nedeniyle hastalara kalıcı pil uygulanması gerekebilir. Ameliyat nedeniyle oluşan ritim bozukluklarının ise %1’ine kalıcı kalp pili ihtiyacı olur. Ameliyatta oluşan ritim bozukluklarının %99’u ameliyat sonrasında geri dönebilmektedir.
Aort Kapak Ameliyatı Öncesinde Ne yapılır?
Aort kapaklarında bir sorun saptanan ve ameliyat kararı verilen hastalarımız öncelikle diş çürükleri ve diş enfeksiyonları açısından diş hekimleri tarafından kontrol edilirler. Bu hastalarımız daha önce koroner anjiografi uygulanmamışsa açık kalp ameliyatı öncesinde mutlaka koroner anjiografi uygulanır. Eğer kalp damarlarında bir hastalık tespit edilirse aynı ameliyatta koroner bypass işlemi yapılır. Ameliyat olacak her hastamızda olduğu gibi bu hastalarımızla da sigara konusunda kesin olarak anlaşmış olmamız gerekmektedir.
Aort Kapak Ameliyatı Sonrası Hayatımız nasıl olur?
Aort kapak hastalığına bağlı olan belirtiler kısa süre içerisinde ortadan kalkmaya başlar. Hastalarımızdan, ameliyat sonrası sık sık yürüyüşler yapmasını istiyoruz. Mekanik kapak kullandığımız hastalarımızda ise kan sulandırıcı ilaçlarını unutmadan düzenli bir şekilde kullanmalarını özellikle istiyoruz.
Ameliyat sonrası ne zaman kontrol olacağım?
Açık kalp ameliyatları sonrası hastaneden çıktıktan sonra 7-10 gün arasında hastalarımızın ilk kontrolünü yapıyoruz. Sonraki 3. hafta kardiyoloji doktorlarının kontrolünden geçmelerini sağlıyoruz. Kapak ameliyatı olmuş olan hastalarımız aylık olarak kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlarına göre kan testinden geçmeleri gerekebiliyor.